Наші молитви

Молитва в житті християнина

«Бог – Дух. Ті, що Йому поклоняються, повиннії у дусі й правді поклонятися» (Йо. 4, 24).
Людина не може бачити Бога своїми тілес­ними очима, але віруючий християнин має можливість спілкуватися з Ним духовно, через молитву. Молитва – це розмова з Богом, розмова дитини з батьком. У молитві ми спіл­куємося з Ним, просимо Його, дякуємо Йому, а Він бачить нас, чує і допомагає нам. Коли ми молимося Богові, просимо про що-небудь у Нього, ми завжди мусимо пам’ятати, що Бог краще за нас знає, що нам потрібно і що корисно для нашої душі. Часто Бог не одразу ви­слуховує наші молитви, а часом здається, що Він зовсім байдужий до наших прохань. Тому істинний християнин мусить наслідувати Ісуса Христа, брати з Нього приклад і долучати до своєї молитви слова: «Хай не моя, а Твоя буде воля» (Лк. 22, 42). Молитися нам потрібно згідно з волею Божою. Сказано: «І ось те довір’я, що ми маємо до Нього: коли просимо щось згідне з Його волею, Він вислухає нас» (1 Йо. 5, 14). Тоді християнин відчує полегшення душі подібно до Ісуса, якого перед страшними муками потішав ангел. Божі діти мають вірити, що милосердний Господь вислухає щирі благання Його дітей: «І все, чого проситимете в молитві з вірою, одержите» (Лк. 21, 22). Апостол Яків пише: «Тільки ж хай просить із вірою, без жодного вагання; бо хто вагається, той подібний до морської хвилі, що її здіймає і коливає на всі боки вітер» (Якова 1, 6). Молитися до Бога треба завжди з палаючим серцем, щиро розкаявшись у своїх гріхах і відкривши двері смирення перед Тим, Хто стукає. Впустіть Христа в серце своє з миром, і «мир Божий, що вищий від усякого уявлення, берегтиме серця й думки ваші у Христі Ісусі» (Флп. 4, 7).

Молитва — це щира розмова людини з Богом. Але як правильно молитися, щоб Ваша прохання дійшла до Господа і щоб він її виконав? Молитва лише тоді буде почута, коли:
· вона сказана з щирим почуттям, без облуди;
· людина зосереджений на своїй молитві, не відволікається на сторонні думки і розмови;
· людина думає про Бога, якому молиться, думає про те, за кого молиться і думає про те, що вона просить. Ці та тільки ці думки повинні заповнювати голову під час молитви;
· молитва звучить пристрасно, з почуттями, з бажанням бути почутим. Молитва, прочитана наспіх просто як текст, не задовольнить Господа, можливо, навіть розсердить. Монотонне читання молитви з думкою про те, що «лише б прочитати» не принесе абсолютно ніякої користі;
· молитва промовляється вголос чи пошепки;
· молитва просить про духовної допомоги собі або іншим. Прохання про високий матеріальний достаток чи про щось, що приносить шкоду іншій людині, не буде почуте і прийняте. Така молитва часто обертається проти самої людини;
· молитва припускає, що перед проханнями людина приносить вибачення за свої гріхи;
· людина вслухається в свої слова, намагається зрозуміти й обміркувати їх зміст, розмірковує про значення і важливість сказаних в молитві слів;
· молитва промовляється неодноразово, протягом довгого часу (іноді на це йдуть роки). Якщо Ви не отримуєте бажаного, ні в якому разі не втрачайте віру, а продовжуйте молитися, і тоді Бог вас винагородить за терпіння і надію.

 

Для знаходження і читання молитви оберіть потрібний розділ і клікніть по ньому

 

Щоденні молитви

Ранішні молитви

Вечірні молитви

Молитви святих таїнств сповіді і причастя

Молитви на різні потреби

Родинні молитви

Молитви-благословення

Молитви на всяку неміч

Молитви за покійних

Молитви проти злих духів